keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Tokomasis

Millä mallilla tokoliikkeet? Ei olla treenailtu tokoa tavoitteellesesti nyt pitkään aikaan. Tokokokeen, joka oli syyskuussa (!!!!), jälkeen ei olla treenattu paljoa. En ole mikään superinnokas kokeissa kävijä. Haluaisin olla 100% varma kaikista liikkeistä (jota en kyllä viimeksikään ollut). Ajattelinkin, että ei aleta keräämään mitään koulareita. Mennään ens vuonna suoraan avoimeen luokkaan, jollen innostu jostain lähellä olevasta tokokokeesta. Toki helpommasta luokasta voi kerätä kisavarmuutta, mutta mä olen edelleen niin laiskimus käymään kokeissa, joihin saa melkeinpä varata koko päivän. Hmm.

© Eveliina Piironen

No sitten liikkeisiin.

Paikallaolo sujuu ihan mallikkaasti. Välillä saattaa kyllästyttää, nuuskii maata, pää pyörii. Häiriötä lisää. Vaihtelevia aikoja. Istuen ja maaten.

Seuraaminen kaipaa paljon trimmaamista. Ninja edistää, paikka on väljä, poikittaa. Eli melkein kaikkea, mitä voi tehdä. Nyt pikkupätkillä koitetaan saada paikkaa vahvistettua. Positiivista se, että kontakti pysyy ok. Tähän täytyy myös lisätä häiriötä pikkuhiljaa. Liian vähän ollaan treenattu.

Jäävät ja niiden erottelu. Maahanmeno on vahvin, onnistuu lähes aina ja on mielestäni myös nopea. Istumisen ja topin sekottaa helposti. Lisäksi topissa saattaa valua perään. Huoh. Nopeat toppaukset ilman seuraamista treenin alle.

Luoksetulo on meidän varmin liike. Ei olla nyt tehty sitäkään meidän parin kuukauden miniminitreeneissä. Että voi olla yllätyksiä tässäkin nyt.

Nouto ja kapulan pito. Ollaan treenailtu osissa vauhtinoutoa, nostoja, perusasentoon tuloja, pitoa, luovutusta. Joskus saalistaa, eli läppää tassuilla, siksikin nostoja on pitänyt treenailla erikseen. Pidossa ilme muuttuu monesti sellaiseksi, että jeee lelu suuhun ja rallaamaan. Plus välillä mutustaa suussa. Hyi. Vauhtia kyllä löytyy. Muuten nouto on vielä ihan keskeneräinen liike. Treeniä, treeniä.

Kaukot on ihan kesken. Istu ja maahan vaihdot sujuu ihan ok, välillä tosin tahmeasti. Täpäkkyyttä. Seisomista ollaan myös yhdistelty namiohjaustreenillä, mutta kropan hallinta vieläkin näissä aika tönkköä. Noo treeniä näihinkin. Ja häiriötä.
©Eveliina Piironen

Hyppyä ei olla tehty kokeen jälkeen, ku ehkä kerran. Yritän vaihtaa käskyksi hoppa, kun pelkkä sivu käsky on aika kökkö, eikä kerro koiralle tarpeeksi minusta, että nyt hypätään myös. Treenailua tähänkin.

Merkin kiertoa ollaan treenattu muutamia kertoja. Hauska liike. Käsimerkkiä aletaan häivyttää ja sivulle tuloa vahvistaa yhteyteen. Käännökset on mukavan tiukkoja ja nopeita. Mutta väliölä Ännä meinaa kaataa koko tötsän.

Ruutu. Muutamia kertoja otettu. Lelulle lähetyksiä. Erimatkoilla. Viimetreenissä tein myös lähetyksiä ja heitin lelun ruutuun. Vauhti on hyvä. Seuraavaksi aletaan opiskella ruutuun pysäyttämistä. Ensin top sitten maahan. Hauska liike tämäkin. Kun merkin kierto ja ruutu alkaa pelittää, täytyy alkaa erotella näitä toisistaan. Nythän Ninja välillä vielä sekoilee ruudun kartioiden kanssa, jotta niillekö tässä pitää juosta.

Oisko tässä kaikki alon ja avon liikkeet. Seuruu on ehkä suurin työn alla oleva liike, unohtamatta noutoa, ruutua ha merkin kiertoa. Seuraamispätkä on kuitenkin suhtpitkä ja haastava avossa. Juoksukäännökset ja peruutukset jne, että vielä riittää paljon työtä meille.

©Eveliina Piironen
Ännän asenne tekemiseen on kuitenkin kiva. Intoa riittää, eikä tarvi erikseen viritellä töihin. Hieno työkoira sopivalla moottorilla. Meidän tokointoa on laskenut vain ohjaajan laiskuus sekä suuri innostus agilityn opiskeluun on myös vienyt puhtia tokosta. Agility on kuitenkin niin uusi juttu ja niin siiiistiäää verrattuna tokon pilkunviilaukseen.

Mutta jospa tän päivityksen myötä taas innostutaan, ainakin yritetään. Nyt pyöris hallissa nuuskujen tokon vapaavuoro, ollut jo pari kertaa, ekalla kerralla ei päästy ja tokalla isli laiskuus. Jospa ens viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti