maanantai 4. toukokuuta 2015

Taipparikurssilla

Viikonloppuna oltiin molempina päivinä Savon Nuuskujen pitämällä taipparikurssilla. Tosi kivat kouluttajat, suuri kiitos järjestäjille!

Lauantaina oli perustottelevaisuutta, katottiin, että onhan koirat hallinnassa. Eka paikallaolo ja luoksetulo, ne meni ok, Ninjalla oli nii kova vauhti, että juoksi ohi. Jarrut hoi! Sitten pari perusnoutoa damilla, eka tiepätkällä ja sit mettässä. Apuohjaaja heitti damin ja sit lähetin Ninjan noutoon, lähti kyllä täysiä ja palautti ok, mettässä sama vauhti ja palautus. Palautuksia ja luovutuksia pitää kyllä treenata ahkerasti, taippareissa ehkä vielä ok, mutta tulevaisuudessa nomessa ja omat kriteerit korkeammat. Mutta ihan ok, siihen nähden, ettei olla koskaan "markkeerauksia" tehty, eikä vieraiden ihmisten ja yleisön seurassa. Hyvä pikkutypy!

Koko päivän satoi enemmän ja vähemmän vettä. Kurja sää. Odottelut N ootti puussa kytkettynä, ajattelin eka, että varmaan kuristaa ittesä hihnaan, kun ei koskaan ole ollut missään kiinni hihnassa. Mutta ihmee rauhallisesti oli, mitä nyt kylmä oli välillä. Odottelua oli tietenkin paljon, kun ryhmässä oli n. 10 koirakkoa. Mutta hienosti malttoi. Kaikkien koirien ja ihmisten kanssa tuli toimeen, ei minkäänlaista ujoutta ollut näkyvissä, mitä yhdessä välissä vieraita miehiä kohtaan oli.

Tauon jälkeen tutustuttiin riistaan - varikseen. Eka käveltiin hihnassa variksen ohi ja katottiin miten reakoi. Ninja siis nähnyt vain kasvattajan luona ja puolivuotiaana riistaa. Haisteli aluksi, että kyllä kiinnosti. Ei kuitenkaan ottanut vielä suuhun. Kouluttaja heitti ja otti sitten heti suuhun. Samanlaiset noudot kuin damilla. Hyvin haki, ja lähti tuomaan, mutta mettässä lähti harhailemaan varis suussa, mutta uudelleen kutsuttaessa tuli luokse. Oudosti palautti ekaksi variksen ns takaperin, eli käänsi takapäänsä minuun ja jouduin kurottaa suulle ja pyytää variksen mulle. Hah, oli niinku valmiina lähössä hakemaan uutta :-D Näihin täytyy puuttua, samanlaisia oli sunnuntainakin variksilla. Vähän oli hämillään kun mettään jäi tyyppi, joka heitti variksia. Meinas lähtee tarkastamaan tilannetta. Hallinta, hallinta ja hallinta!

Kiva päivä, paljon oppia tämmöselle aloittelijalle, joka ei tiijä vielä mistään mitään. Koira on kiva, mutta ohjaajankin täytyy vielä jotaki osata. Kivvaa!!

Tämmönen märkä söpöläinen tauolla.
Sunnuntaina oli vuorossa hakuruutu variksilla. Motivoituna, kun ei olla ikinä aiemmin tehty. Eli kierettiin Ninjan kanssa ruudussa mukana, kun varikset vietiin paikoilleen, meinas kuumua vähän jopa liiaksi. Sitten alotus paikalle, apuohjaaja heitti metsässä vielä yhden variksen. Sitten apuohjaaja tuli pois ja lähetin Ninjan hakemaan. Lähti taas vaihteeksi täysiä, hyvä ylösotto varis suuhun - täysiä palauttamaan. Palautukset ei taaskaan täydellisiä, mutta sain kaikki napattua käteen kuitenkin. Palautuksen jälkeen sivulle, rauhallisuutta ja uusi lähetys. Yhdessä välissä meni vähän kaahotukseksi, uudelleen lähetys. Kauimpaa ei aluksi uskaltanut lähtee hakemaan, palas takas ja ihmetteli, että minnekkä, mutta sitten lähti hakemaan ja löysi variksen. Pillitystä ei tarvittu, kun lähti heti tuomaan, kun löysi. Yhdellä variksella teki sen, että lähti haahuilemaan palatessa, mutta kutsuttaesss tuli. Ihmeen hyvin malttoi ja kuunteli käskyjä. Viimesellä variksella meinas kouluttajalta varastaa variksen. Heti hallintaan, kun palautus! Rohkeammin hallintaan heti, palautukset kuntoon, rauhallisuus, rauhallisuus! Hienosti kuitenkin työskenteli.

Palauttetta saatiin, että koira on kiva ja vauhtia ja viettiä löytyy. Maltilla eteenpäin. Taipparit läpi ja sitten rakentelemaan. Hyvä hakutyöskentely. Itsevarmuutta lisää, niin hakuetäisyydet ei huoleta. Palautukset kuntoon ja itsellä täytyy opetella ohjaamaan tosi rauhallisesti, ettei Ninja saa vielä enemmän virtaa. Rauhaa ja hallintaa. Tulipa sellainenkin kommentti, että Ninja oli kyllä ihan nimensä veroinen. Heh niihän se kyllä on, lajissa kuin lajissa.

Todella hyviä koirakoita oli kaikki ryhmäläiset! Ens viikon lauantaina on vuorossa kanijälki ja vesityöskentely, jännää, kivaa ja uutta! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti